Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sinir Ucu İltihabı

Sinir Ucu İltihabı

Sinir Ucu İltihabı; Tıp literatüründe nöropati adıyla anılan bir durumdur. Tıpta nöronların yani sinir hücrelerinin hasar ve zarar görmesiyle adlandırılır. Bu hasar ve zararların sonucunda hastanın vücudunda kızarıklık, kaşıntı, ciltte döküntü gibi olaylar görülür. Bu rahatsızlıklara vücudun her kesiminde rastlanabilir. Bütün belirtiler bir anda görülmeyebilir. Vücutta kızarıklık olmasa da diğer belirtiler ortaya çıkabilir. Vücudun bazı bölgelerinde kramp, yanma, uyuşma, karıncalanma gibi olaylar görüldüğü anda akla ilk gelmesi gereken şey sinir hücresi hasarları yani iltihabı olmalıdır.

Vücudumuz iki sinir sisteminden oluşmaktadır. Bu sinir sistemlerinden birisi beyin ve omurilik arasında bulunan merkezi sinir sistemi, diğer sinir sistemi ise merkezi sinir sistemini kaslara, cilde ve organlara bağlayan periferik sinir sistemidir. Periferik sinir sisteminin vücuttaki görevi beyin ile damarlar, organlar, deri ve kaslar arasındaki köprü olma ilişkisidir. Beynin verdiği komutları vücuda motor sinirleri iletir ve beyine yollanacak olan bilgiler duyum sinirleri sayesiyle geri bildirilir. Beyinde bulunan beyin sapı ile omurilik üzerinde bulunan hissiyat, kuvvet ve otonomik sinir hücrelerinin yapısında bulunan bozukluk periferik sinir ucu iltihabı olarak adlandırılır. Bu bölgede bulunan sinir uçları hücreleri hep beraber etkilenebileceği gibi, tek tekte etkilenebilirler.

Sinir ucu iltihabı hastalığına birçok şey neden olabilir. Bu nedenlerden belki de en yaygın halde olanı ve en etkilisi şeker hastalıklarıdır. Şeker hastalarının aldıkları şeker dozunu ayarlayamamaları sinir ucu iltihabına neden olabilir. Sinir ucu hastalığı vücuttaki sinirleri ve sinir hücrelerini etkilediği gibi cildi ve bütün organları olumsuz yönde etkileyebilir. Sinir ucu iltihabına neden olan diğer rahatsızlıklar damar sertliğine sebebiyet veren böbrek yetmezliği veya hiper tansiyon olarak da örneklendirilebilir. Sinir ucu iltihabı sonradan oluşabilen bir rahatsızlık olsa da kalıtsal da olabilir. Kalıtsal sinir ucu iltihabı doğum öncesinde yapılan tarama testleriyle belirlenebilir.

Sinir Ucu İltihabına Neden Olan Etkenler

  • Alkol bağımlılığı
  • Kurşun zehirlenmesi
  • İlaçlar
  • Uçucu endüstriyel ajanlar
  • Kurşun, cıva, arsenik gibi ağır metallere maruz kalma
  • Yapıştırıcı madde solunumu
  • Toksit maddelere maruz kalma
  • HIV enfeksiyonu
  • Sifiliz
  • Difteri
  • AIDS
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer yetmezliği
  • Kanser
  • Tiroit Tembelliği
  • Vitamin eksiklikler
  • Metabolik bozukluklar

Sinir Ucu İltihabına Neden Olabilecek İlaçlar


Sinir ucu iltihaplanmasına sebep olabilecek birçok ilaç vardır. Bu ilaçlara kemoterapi için kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, AIDS ilaçları, deri rahatsızlıkları için kullanılan dapsone, kolesterol düşürücüler, hipertansiyon ilaçları, kalp ritmi ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar, arsenik ve fenitoin gibi ilaçlar sayılabilir. Alınan ilaçların hepsi hekim nezdinde olmalı ve yan etkileri bu sinir ucu iltihabı hastalığını gösteriyorsa hekime başvurulmalıdır.

Sinir Ucu İltihabı Belirtileri Nelerdir?


Sinir ucu iltihabı bir anda ortaya çıkabildiği gibi uzun yıllarda sürebilen bir hastalıktır. Uzun yıllar devam ettiğinde ilerleme kaydedebilir ve vücudun sinir sistemini iflas ettirebilir. İlk başlarda kendini uyuşukluk, vücutta dirençsizlik ve şiddetli sinir hücresi ağrılarıyla belli eder. Kol ve bacakların güçsüzleşmesi, dirençsiz kalması motor sinirlerinin hasar ve zarar gördüğünü belirtir. Koşma ve yürüme esnasında ayaklarda zorlanma hissi, kas krampları, çabuk yorulma hissi ve titremeler görülebilir. Diğer bir uzuv olan kollarda ise kendisini kollarda ağırlık hissi, güçsüzlük, parmak uçlarında uyuşukluk olarak gösterebilir. Kulağa ulaşan duyma sinirlerinde bir hasar oluşmuşsa vücutta yanma, kulak ağrıları, tembellik gibi şeylerle kendini gösterebilir. Vücudun bazı yerlerinde ansızın hissedilen iğne batması, çimdiklenme, elektrik şoku gibi titreme hisleri görülür. Bu hissedilen belirtiler genellikle gece saatlerinde görülürler. Vücutta bazı zamanlarda pozisyon kayıpları da görülmektedir. Bu gibi durumlar, ayakların bastığı yerden emin olamama, dengeyi sağlayamama, vücudun sola yatık olma hisleri ile belli olmaktadır. Bu belirtilerin yanı sıra otonomik bazı belirtilerde görülebilir. Bu otonomik belirtiler ishal, kabızlık, ayakta baş dönmesi gibi olaylarla belli olup görülebilir.

Sinir Ucu İltihabı Tanısı Nasıl Konulur?

Sinir ucu iltihabı hastalığının tanısı hekimin öngörüsüne bağlı olarak birkaç aşamada gerçekleşebilir. İlk önce hekim hastanın şikâyetini ve hastalık öyküsünü dinler. Bunun sonucunda hekim ilk aşamadaki testlere ve analizlere hastayı tabii tutar. İlk aşamada idrar, biyokimya ve hematoloji gibi testler hastaya uygulanır. Hekim bu testleri laboratuvar ortamında inceler. Bu inceleme sonucunda tanı koyulamaz ise ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşamada hekim hastaya nörolojik testler, immünoloji, akciğer filmi gibi uygulamalarda bulunur. Bu uygulamaların yanında sinirlerin elektriksel özelliklerini belirlemek için EMG ve sinir alışmaları hekim tarafından hastaya uygulanır. Bu uygulamalar hastanın vücudundaki anormal olan sinir dağılımını ortaya koyar. Uygulamalar sonucunda hastanın vücudundaki sinir sorununun miyelif kılıf veya aksonlarla olan ilgisine bakılır. Nörolojik testlerde hastanın kas ve sinir biyopsisi elde edilir. Uygulamalar arasında omurilikle ilgili olan testlerde enflamasyon veya enfeksiyonu ayırt etmeye yardımcı olabilirler.

Sinir Ucu İltihabı Gelişimi
  • Mononöropati: Vücutta tek bir siniri etkisi altına almış olan sinir bozukluğudur. Bu aşamada genel olarak travma veya yangı, sıkışma ve benzeri şeylerin neden olduğu hekimler tarafından söylenmektedir. Bu türlere örnek vermek gerekirse bunlar karpal tünel sendromu veya yüz felci olabilir.
  • Nörit: Enfeksiyon ve bağışıklık sistemiyle oluşan sinir bozukluğu aşamasıdır.
  • Pleksit: Birden çok sinirin bir araya geldiği ve bağlantı kurduğu pleksus noktasında enflamasyon oluşmasıdır.
  • Polinöropati: Birçok periferik nöropatiyi kapsayan sinir bozukluğudur. Simetrik düzende ve yaygın şekilde bir bozulma görülmektedir. Vücudun her iki yanında da etkili olan bu aşamada duyusal sinirlerin ve motorun etkilenmiş oldukları durumlar sensorimotor nöropati ismiyle de anılmaktadır.
  • Mononöritis mültipleks: Vücudun farklı bölgelerinde iki ya da daha fazla siniri etkileyen sinirsel bozukluktur. Buna verilebilecek olan en güzel örnek şeker hastalığıdır. Şeker hastalarında genel olarak görülmektedir.
Sinir Ucu İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hekimin hastaya uyguladığı tedavide en büyük amaç hastalığa sebep olan nedeni ortadan kaldırmak ve belirtileri yok edip hastayı eski sağlına kavuşturmaktır. Rahatsızlığın birden çok sebebi vardır, hekim rahatsızlığa neden olan sebebe göre ilaç ve tedavi uygular. Hastanın rahatsızlığı enfeksiyon aşamasında ise antibiyotik kullanımı, alkole bağlı bir sebepten ise hastada alkol tüketimine sınır getirilmesi, vücutta vitamin eksikliği varsa ek vitamin verilmesine gidilip tedaviye başlanır. Mono nöropatik bir bozukluk olan karpal tünel sendromundan sebeple oluşan rahatsızlıkta, hekim tarafından hastanın eli askıya alınır ve bileğini kullanması engellenir. Vücutta başlayan ağrılar için verilen ilaçlar kullanılmalı ve vücutta güçsüzlük, dirençsizlik bulunuyorsa fizik tedavi de görülebilir. Sinirlerin tekrar canlanıp eski hallerine dönmeleri için rahatsızlığın durdurulması ve iyileşme sürecinin başlaması gerekmektedir. İyileşme süresi sinirler de bulunan bozukluklara göre ve yayılışına göre değişebilir. Bu yüzden iyileşme sürecinin hızlı olması ve hastalığın ilerlememesi için erken tanı çok önemlidir. Sinir hastalıkları başlangıçta hafif tedavilerle ortadan kaldırılabilir ama erken tanı konulmaz ve sinir hastalığı ilerlerse, geri dönüşü olmayan sebepler ortaya çıkarabilir. Bu sebep vücudu kontrol edememe ve kısmi felç olarak nitelendirilebilir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 10:44:32
Sinir Ucu İltihabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sinir Ucu İltihabı Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Sinir Ucu İltihabı"
ayak uclarında uyuşma bacaklarda kıramp girmesi ellerde uyuşma baş parmak arasınıda kas erimesi
Emin Akbulut . 28.05.2016
CEVAP YAZ
Ayaklarda ve ellerde yanma bacaklarda kramp ve halsizlik boyun ve omuzlarda ağrı ve sertlik
Diler . 01.07.2017
CEVAP YAZ
Diş Çekimi Sonrası İltihap
Diş Çekimi Sonrası İltihap
Diş çekimi sonrası iltihap, Diş çekiminden sonra apse ya da iltihap oluşması oldukça sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Genellikle diş çekimi yapıldıktan bir ya da birkaç gün içinde ortaya çıkabileceği gibi bazen birkaç hafta sonra da oluşum göst...
Ayak Tırnağında İltihap
Ayak Tırnağında İltihap
Ayak tırnağında iltihap, halk arasında dolama olarak bilinir. Dolama kişiye oldukça fazla acı verir hatta dolama geçiren kişi ayakkabı giyemez ve yürürken aksayarak yürümeye başlar. Tırnak ile ayak derisinin birleştiği yer, ölü deri ile sıkıca çevrel...
20 Lik Diş İltihabı
20 Lik Diş İltihabı
20'lik diş iltihabı; bahsi geçen dişlerin enfeksiyon kapmasına verilen isimdir. Dişte oluşan ağrılar iltihaplanmanın şiddetine göre şekillenmektedir. Bazen dişte oluşan iltihaplanmalar büyük ağrılara sebep olurken bazen de ağrılar görülmemektedir. Di...
Makatta İltihap
Makatta İltihap
Makatta İltihap; anorektal apse, perianal apse ya da anal apse olarak adlandırılmaktadır. Makat bölgesinde oluşan apse %90 makat kanalındaki anal (Kanal) dişli çizgiye yani linea dentata'ya açılan 4 ya da 10 tane salgı bezinin tıkanması ve iltihaplan...
Spermde İltihap
Spermde İltihap
Spermde iltihabı, Spermin bazen kanlı ya da kahverengi bir renkte gelmesi ile ya da ağrı hissi ile anlaşılabilen bazı iltihap hastalıklarının belirtisi olabilir. Prostat bezinde oluşan iltihaplar, yaşa bağlı prostat büyümesi ya da kanser olasılığında...
Tırnak Batması İltihap
Tırnak Batması İltihap
Tırnak batması iltihap, tırnak batması çoğu kişide oluşan ve günlük aktiviteleri engelleyecek boyuta ulaşabilen bir rahatsızlıktır. Tırnak batması genellikle ayağın baş parmağında oluşabileceği gibi tüm parmaklarda da görülebilir. Tırnak büyüdükçe ya...
Ameliyat Sonrası İltihap
Ameliyat Sonrası İltihap
Ameliyat sonrası iltihap, Herhangi bir hastalık nedeni ile uygulanan ameliyatlardan sonra iltihap riski söz konusu olabilir. Uygulanan ameliyatlar vücutta ufak ya da bazen büyük etkilere neden olabilecek bir iltihaplanmaya yol açabilir. Ameliyat uygu...
Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir
Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir
Bademcik iltihabına ne iyi gelir, bademcik sorunu kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Bademcik boğaz bölgesinde bulunduğu için bölgede bazı mikropların birikmesi bölgenin tahriş olmasına yol aça...
Ayak Parmağında İltihap
Ayak Parmağında İltihap
Ayak parmağında iltihap, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve oldukça can yakan bir rahatsızlık türüdür. Çoğu zaman iltihaba maruz kalan kişi günlük aktivitelerini yerine getirmekte güçlük çekebilir. Tırnak iltihabı el parmaklarında olduğunda do...
İltihap Hamile Kalmayı Engellermi
İltihap Hamile Kalmayı Engellermi
İltihap hamile kalmayı engeller mi, üreme sisteminin sağlığını korumak gebe kalmak için oldukça önemli bir etkendir. Üreme sağlığını korumanın ilk basamaklarından biri genital organda oluşabilecek iltihaplanma için erken tanı ve tedavidir. Üreme sist...
Rahim İltihabı
Rahim İltihabı
Rahim iltihabı olarak bilinen sağlık sorununun adı servisittir. Servisit, jinekoloji biliminde sık karşılaşılan bir durumdur. Çoğu kadın rahim iltihabı geçirebilmekle birlikte rahim iltihabının oluşması için kadının aktif olarak seks hayatı yaşıyor o...
Dil İltihabı
Dil İltihabı
Dil İltihabı çeşitli nedenlere bağlı olarak dilde meydana gelen iltihabi durum olarak adlandırılmakla birlikte tıptaki adı "Glossit" olan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta dil zarlarının genel olarak tüm ağız yüzeyinde iltihaplanmaya uğraması söz konu...

 

Diş Çekimi Sonrası İltihap
Ayak Tırnağında İltihap
20 Lik Diş İltihabı
Makatta İltihap
Spermde İltihap
Tırnak Batması İltihap
Ameliyat Sonrası İltihap
Sinir Ucu İltihabı
Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir
Ayak Parmağında İltihap
İltihap Hamile Kalmayı Engellermi
Rahim İltihabı
Dil İltihabı
Kana İltihap Karışması
Parmakta İltihap
Akciğer İltihabı
Diş Kökü İltihabı
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer
Beyin Sinir Ucu İltihabı
Kemik İltihabı
Göbek Deliğinden İltihap Gelmesi
Kuyruk Sokumunda İltihap
Bebeklerde Diş Eti İltihabı
Pankreas İltihabı
Doğal İltihap Kurutucu
Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir
Diş İltihabı İçin Antibiyotik
Çocuklarda Diş Eti İltihabı
Yumurtalık İltihabı
Lenf İltihabı
Popüler İçerik
Kana İltihap Karışması
Kana İltihap Karışması
Kana iltihap karışması, ile kanda belli sayıdaki bakterilerdeki artış ve buna bağlı olarak akyuvarlardaki artış gerçekleşir. Vücudun belli bir bölgesi...
Parmakta İltihap
Parmakta İltihap
Parmakta iltihap, yaralanmalar sonucunda oluşan iltihap nedeniyle meydana gelmektedir. Enfeksiyonların oluşmasında birçok etken söz konudur. Parmaklar...
Akciğer İltihabı
Akciğer İltihabı
Akciğer iltihabı, oldukça tehlikeli ve önlem alınmazsa çok büyük sorunlara neden olacak ve geri dönüşümü mümkün olmayacak birçok hastalığın habercisi ...
Diş Kökü İltihabı
Diş Kökü İltihabı
Diş kökü iltihabı, genelde bakterilerin birikmesiyle oluşan bir enfeksiyondur. Bu iltihap akyuvar, ölü doku ve bakterilerden oluşan kötü kokulu bir sı...
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer
Diş eti iltihabı nasıl geçer, bu bölgesel bir sağlık sorunu olmaktan çıkmış ve genel bir sağlık sorunu halini almıştır. Bunun en önemli nedeni insan s...
Beyin Sinir Ucu İltihabı
Beyin Sinir Ucu İltihabı
Beyin Sinir Ucu İltihabı; tıp literatüründe nöropati olarak adlandırılır. Sinir ucu iltihaplanması sinir hücrelerinin yani nöronların hasar görmesind...
Kemik İltihabı
Kemik İltihabı
Kemik iltihabı, kemik enfeksiyonu demektir. Akut ya da kronik olabilen bu iltihap, kemiğe kırıklar, kirli yaralar ya da cerrahi girişim sırasında yerl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Diş Çekimi Sonrası İltihap
Ayak Tırnağında İltihap
20 Lik Diş İltihabı
Makatta İltihap
Spermde İltihap
İltihap
Bel Fıtığı İltihaplanması
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
İltihap
Bel Fıtığı İltihaplanması
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024