{ "title": "Safra Kesesi İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/safra-kesesi-iltihabi.gif", "date": "20.01.2024 08:40:24", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "
Safra Kesesi İltihabı, tıp dilinde \"kolesistit\" olarak bilinmekle beraber kişilerde safra kesesi fosseptiki'nin tıkanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kendi içerisinde 2 farklı türü bulunan bu rahatsızlığın ilerlemesine bağlı olarak safra kesesinin büzüldüğünü ve istenildiği gibi bir çalışma gösteremediği görülmektedir. Ayrıca sürekli olarak safra salgısının kesede hacim fazlalaşmasına ve efor sağlanamamasına neden olduğu da bilinmektedir. Bu rahatsızlıkta hastanın karın bölümünde yemeklerden sonra gaz ve gerginlik gibi olumsuz durumlar görülmektedir.

Hastalığın meydana gelmesi ile safra kesesinin de zamanla şiştiğini ve gerildiğini görebilmek mümkündür. Ortaya çıkan bu gerilmeye bağlı olarak ödem ve dolaşımda bozukluklar meydana gelmesi de söz konusu olabilmektedir. Bu duruma bağlı olarak da safra kesesinde çürümeler ve hatta delinmeler de söz konusu olabilmektedir.

Safra kesesi iltihabı oluşmasına neden olan tıkanıklıkların ileride safra kesesi içerisinde çamur oluşmasına ve taş birikmesine neden olduğunu da görebilmek mümkündür. Bu etkenlere bağlı olarak safra kesesinin normal işleyişindeki boşaltımları yapamaması ve kanalın ağzında birikmelerin meydana gelmesine bağlı olarak kişilerin zor durumlara girmesi söz konusu olabilmektedir. Hatta kimi zaman sırttan sağ küreğe ve göğse doğru çıkabilen ağrıların oluşması da söz konusu olabilmektedir. Bu tür durumların ise kronik hale gelmiş olan yani sürekli tekrarlayan kronikleşmiş kolestit hastalarında diğerlerine nazaran daha çok görüldüğünü söyleyebilmek mümkündür. Ayrıca genel olarak bu tür safra kesesi iltihabı sorunlarının 40 yaş ve üzeri yaş grubunda bulunan ve oldukça fazla kilolu bayanlarda çok daha fazla görüldüğünü söyleyebilmek mümkündür.

Akut safra kesesi iltihabı rahatsızlığının ise taşlar sebebi ile meydana gelen bir rahatsızlık olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bu rahatsızlığın ana sebebinin ise safra kesesi taşları olduğunu söyleyebilmek mümkündür. B tür iltihaplanmalara tıp dilinde akut klostit adı verilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde aniden ortaya çıkan ve son derece şiddetli bir şekilde artarak çok çabuk gelişen sırt ve omuz kısmında meydana gelen ağrılar görebilmek söz konusu olabilmektedir. Ayrıca ateş çıkması ve ateşin artması ile kusma ile bulantının da ortaya çıktığını söyleyebilmek mümkündür. Hem akut hem de kronik iltihap durumunda zaman kaybedilmeden doktora gidilmesi büyük bir öneme sahiptir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
" } ] }