{ "title": "Rahim İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/rahim-iltihabi.gif", "date": "21.01.2024 19:15:52", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Rahim iltihabı olarak bilinen sağlık sorununun adı servisittir. Servisit, jinekoloji biliminde sık karşılaşılan bir durumdur. Çoğu kadın rahim iltihabı geçirebilmekle birlikte rahim iltihabının oluşması için kadının aktif olarak seks hayatı yaşıyor olması gerekmektedir. Rahim iltihabı, vajinal akıntı ile gerçekleşebilir ve enfeksiyon sonucu oluşur. Rahim ağzı iltihabı, genellikle hasta tarafından şüphelenilmesi oldukça zor bir durum olmakla birlikte jinekolojik muayene ile rahatça anlaşılabilir.

Rahim İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı iltihaplanmasında adet döneminin ardından akıntı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu en önemli belirtinin dışında normal dışı kanama, kaşınma, yanma, cinsel ilişki esnasında ağrının hissedilmesi, bel ağrıları, idrar çıkışında ağrı hissi yaşanabilir. İltihaplanma hafif geçiriliyorsa herhangi bir belirti vermeyebilir. Ancak, ilerleyen zamanda akıntı esnasında ağır bir koku duyulur.

Rahim İltihabının Sebepleri Nelerdir?
Rahim İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla rahim iltihabının nedeni mikrobiktir ve bunların en sık rastlananı gonore, klamidya ve trikomonas gibi bakterilerdir. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Servisitin nedeni herpes gibi bir virüsse bu durumda antivirüs ilaçlarla tedavi edilir. Bu durumda tedavi süresince kadına cinsel ilişki yasaklanır. Rahim iltihabında çoğu zaman antibiyotik tedavisi yeterli olur. Fakat bazı durumlarda bu tedavilerle geçmeyen servisitte yakma, dondurma ve lazer gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanır. Bu uygulamalarda hastaya iki ay cinsel ilişki yasaklanır. Çünkü rahmin iyileşmesi ortalama iki ay sürer. Rahim iltihabının sebebi cinsel ilişkiyle geçen bir etkense erkek partnerin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Erkek partnerin tedavi edilmesinden önce asla cinsel ilişkiye girilmemelidir. Tedavi edilmeyen rahim iltihabı kısırlığa neden olabilir. Bu nedenle iltihabın tedavisi için geç kalınmamalıdır.
" } ] }