{ "title": "Prostat İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/prostat-iltihabi.gif", "date": "21.01.2024 02:40:28", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Prostat iltihabı kronik ve akut olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Vücudun idrar yolları gibi yerlerde bulunan bakterileri zamanla iltihaba dönüştürmesi \"prostatit\" dediğimiz iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Prostat bezinde bulunan çok uzun sperm kanallarına başta E. Coli adı verilen bakteri türü olmak üzere çeşitli bakteri türlerinin yerleşmesi ile burada enfeksiyon oluşturur.

Bu kanallarda oluşan enfeksiyona vücudun iltihap oluşturarak yanıt verdiğini görebilmek mümkündür. Bunun üzerine idrar yolunda oluşan iltihabın prostat bezine yapışması sonucunda prostat iltihabı oluşturduğunu görebiliyoruz. Bu rahatsızlığın oluşması için illa bakteri olması gerekmiyor. Bazı türlerde bakteri olmasa bile prostatit olması söz konusu olabiliyor.

Prostatit ile ilgili olarak bilinmesi gereken bir diğer konu da bu rahatsızlığın cinsel yollarla bulaşan bir rahatsızlık olmadığı konusudur. Bulaşıcı olmayan bu rahatsızlığın ergenlik çağından sonraki her yaşta ortaya çıktığını görebilirsiniz. Bununla birlikte sinir hastalıklarına yol açabilen bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini de bilmeniz gerekiyor.

Prostat İltihabı Neden Olur?

Prostatit iki farklı şekilde görülen bir rahatsızlıktır. Bunlar akut prostatit ve kronik prostatit olarak adlandırılmaktadır. Akut prostatit, aniden gelişir ve şiddetli seyreder. Kronik prostatit ise sinsi seyreden bir türdür ve daha az şiddetli geçtiğini görebilmek mümkündür.

Prostat bezinin iltihaplanmasına büyük oranda bakteriler sebep olsa da birçok mikrobun da bu oluşumda etken rol oynadığını görebilmek mümkündür. Hatta idrar yolunda gerçekleştirilen bazı tıbbi müdahalelere bağlı olarak da oluştuklarını görebilmek mümkündür. Başka rahatsızlıklara bağlı olarak özellikle kalın bağırsakta oluşan iltihaplar, makat bölgesindeki yaralar ve bademcik iltihabı da kan dolaşımı sonucunda bu rahatsızlığa sebep olabiliyor.

Prostat İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Akut ve Kronik prostitte farklı belirtiler olduğunu görebilmek mümkündür. Bu bakımdan akut prostitte;
Kronik prostite baktığımız zaman ise;
Prostat İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik prostitin tedavisinde genel olarak antibiyotik kullanıldığı görülür. Ayrıca ortalama 5 hafta boyunca da antibiyotik tedavisi uygulandığını görebilmek mümkündür. Eğer hastalık tedavi olmaz ya da tekrar ederse tedavi süresinin daha da uzadığını görebilirsiniz. Bunun yanı sıra oluşan şişlik için şişliği ortadan kaldıracak ilaçlar verilmesi ve daha sonra da idrarın daha rahat yapılması için gereken ilaç tedavisinin uygulandığını görebiliyoruz. Bu türde çok nadir olmakla beraber ameliyat da yapılması gerekebilir. Tedavisi zor bir hastalık olarak antibiyotiklerin bölgeye etki etmesi uzun zaman alabilir.

Akut prostit tedavisine baktığımız zaman ise çok yoğun bir antibiyotik tedavisi uygulandığını görebilmek mümkündür. Ölümcül olabildiğinden dolayı yoğun bir bakıma ihtiyaç vardır. Tedavi ile büyük aşamalar kaydedilmesi ve hastalığın kontrol altına alınması mümkün olmaktadır.

Prostat İltihabı Hastalarının Bilmesi Gerekenler
  • Cinsel ilişkiden vazgeçmek ya da cinsel ilişkiye ara vermek zorunda değilsiniz.
  • Hayatınızı daha önceki gibi sürdürebilirsiniz.
  • Prostit, prostat kanseri olmanıza neden olmaz.
  • Doğru tanı büyük bir öneme sahiptir.
  • Belirtiler geçti diye ilaçları bırakmak doğru değildir.
" } ] }