{ "title": "Parmakta İltihap", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/parmakta-iltihap-2759.jpg", "date": "21.01.2024 04:03:05", "author": "nupelda esen", "article": [ { "article": "Parmakta iltihap, yaralanmalar sonucunda oluşan iltihap nedeniyle meydana gelmektedir. Enfeksiyonların oluşmasında birçok etken söz konudur. Parmaklarda oluşan enfeksiyona bağlı rahatsızlıklar, halk arasında dolama olarak adlandırılır. Dolama, bakteri ve mikropların parmak uçlarında tırnak diplerinde oluşturduğu iltihap türüdür. Parmaklara iğne, şiş, kıymık batması, bir yere çarpıp yaralanmak, tırnakların kesilmesi sırasında parmak uçlarını yaralamak gibi hallerde derinin üzerinde bulunan mikroplar, bu yaralardan içeri girerek iltihabın oluşmasına neden olur.

Mikroplar iltihap yapmaya başlayınca ufak bir acıma hissi oluşur. İltihap arttıkça acı da artar. Yavaş yavaş parmak kızarır ve şişer. Eğer iltihap derinlere inmişse o zaman parmağın kemiklerine dokuması ve bu kemiklerde iltihaplar yaparak bunların harap olmasına neden olabilir.

Parmakta İltihabın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parmak enfeksiyonlarının şiddetlenme ihtimali olduğu için evde bakım yapmak sınırlıdır. Bu nedenle hastalığın gerçek sebebini öğrenmek ve tedavi için sağlık kuruluşlarına gidip doktorlara görünmek gerekir. Herhangi bir sebep yoksa ve şikâyetler devam ediyorsa destek ve alternatif olarak bitkisel ilaçlar kullanabilirsiniz. Mesela kuru soğanı közde pişirip yanan kısmı alıp pişen kısmı dövülür. Sonra zeytinyağı ile çok az miktarda ham sabun ilave edilerek dolama olan kısma sürülür.

Parmaklarda ve elde oluşan enfeksiyonların tedavisinde, genel enfeksiyon tedavileriyle benzerlik göstermektedir. Parmakta oluşan iltihap cerrahi müdahale ile temizlenir ve hastaya uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi sonrasında uygulama yapılan bölgenin temiz olması çok önemlidir. Ana tedavi, antibiyotik ve düzgün yara bakımıdır. Uygun yara bakımı her enfeksiyon için farklıdır. Bu bakım, yaranın kesilip, iltihabın kurutulması gibi basit bir işlem de enfeksiyon kapmış dokuyu mümkün olduğunca temizlemeye yönelik bir cerrahi işlem de olabilir. Bazı enfeksiyonlar ayakta tedavi edilebilir. Ama birçoğu hastanede tedavi edilmelidir.
" } ] }