{ "title": "Kuyruk Sokumunda İltihap", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/kuyruk-sokumunda-iltihap-8075.jpg", "date": "21.01.2024 10:34:30", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Kuyruk sokumunda iltihap, oluşma nedeni genellikle kıl dönmesine bağlı olarak gelişmektedir. Kuyruk sokumu vücudun tüm yükünü taşımaya elverişli bir yapı olduğundan ezilme veya ağırlık taşımaya bağlı ağrı oluşmaz. Şayet kuyruk sokumunda bir ağrı hissedilirse burada bir hastalık beliriyor anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda kuyruk sokumunda iltihaplanma meydana gelebilir. Bu iltihaplanmanın sebebi yüksek olasılıkla kıl dönmesine bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Kuyruk Sokumunda İltihaplanmanın Belirtileri Nelerdir?

Kuyruk sokumunda beliren iltihaplanmanın belirtileri, bu hastalığın ciddiyetine ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın ilk evresinde tek bir delikten küçük ve hafif bir akıntının olduğu gözlemlenir. Akut ataklar sırasında ise bölgede şiddetli ağrı, kızarıklık ve şişkinlik meydana gelir. Bu durumda kuyruk sokumunda sertlik hissi duyulur ve iç çamaşırda kanlı leke ve pis koku görülür. İltihaplanmanın zamanında ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği durumlarda sürekli tekrarlayan ataklar sayesinde fistül, yani delik sayısı artarak genişler. Bu durumda iltihaplar cilt altında yeni yollar oluşturarak ilerler ve oldukça büyük sahalara yayılır. Bazı durumlarda kuyruk sokumu iltihaplanmasında ateş, bulantı, kusma, terleme ve titreme gibi tüm vücudun bu iltihaplanmadan etkilendiğini gösteren belirtiler görülebilir.

Kuyruk Sokumunda İltihaplanmanın Sebepleri Nelerdir?
Kuyruk Sokumunda İltihaplanmanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk sokumu iltihaplanmasının kesin çözümü cerrahi müdahale olmasına rağmen hastanın hangi aşamada doktora başvurduğu önemlidir. Özellikle bu hastalıkta hijyen son derece önemli olduğu için bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Hasta doktora başvurduğunda kuyruk sokumunda akut iltihap birikimi mevcutsa ilk yapılacak uygulama iltihabın boşaltılması olmalıdır. Apse boşaltmanın ardından hastaya etkili antibiyotikler ve ağrı kesiciler verilir. Cerrah kontrolünde antibiyotik kullanımının ardından doktorun uygun gördüğü sürede ameliyat edilir.

Hastalık kronik hale gelmişse cerrahi müdahale kaçınılmaz olmaktadır. Hastalığın erken devresinde yapılan ameliyatlar daha kolay olmaktadır. İlerlemiş dönemde veya daha önce ameliyat olmuş faka nüks etmiş hastalarda ameliyat daha komplike olmaktadır. Bu nedenle iltihaplanmanın başladığı erken dönemde bir genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekmektedir.
" } ] }