{ "title": "Kanda İltihap", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/kanda-iltihap.gif", "date": "21.01.2024 19:46:33", "author": "nupelda esen", "article": [ { "article": "Kanda iltihap, kanın içerisinde belli orandan fazla bakteri olması ve akyuvarların artış göstermesi demektir. Vücudun iltihaplı olan bölgesinde kana bakterilerin karışması anlamına gelmektedir. İltihaplanma vücudun kendi kendini koruma ve iyileştirme çabasıdır. İltihap vücuttaki enfeksiyonlara karşı koruma biçimidir. Birçok mikroorganizmalar, mekanik ve fiziksel etmenler ve kanser hücreleri organizmada iltihap meydana getiren çeşitli nedenler olarak gösterilebilir. Kanda iltihap olmasının birçok sebebi olabilir. Ama bu sebeplerin başında enfeksiyon gelmektedir. Enfeksiyon kana girdiği zaman vücut bu duruma tepki göstermek için iltihabı meydana çıkarır. Biyolojik bir tepki olarak iltihaplanmanın kanda görülme sebepleri arasında bağırsak hastalıkları da yer almaktadır. Aynı zamanda lupus hastalığı da yer almaktadır. Her yaşta ortaya çıkma olasılığı bulunan lupus hastalığında vücudun bağışıklık sistemi olmaması gereken bir şekilde, sağlıklı olan dokulara saldırır ve kronik iltihaplanmaya yol açmaktadır.

Kandaki iltihap oranı CRP testi ile ölçülmektedir. Kandaki iltihap oranının yüksekliği fazlaysa, ileriki dönemlerde kan damarları duvarında bir sorun olması anlamına gelebilir. CRP seviyesi yüksek olursa iltihap oranı fazla demektir. Bu sorunun çözülmesi için ilk önce iltihabın nereden kaynaklandığı bulunmalıdır. O nedenle başka testler ve doktor muayenesi yapılmalıdır.

Kandaki İltihabın Neden Olur?
Kandaki İltihabın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kandaki iltihabın tedavisi için öncelikle iltihabın kurutulması gerekir. Daha sonra hasta gözetim altında tutulur. Organizmanın iltihaba karşı gösterdiği savunma mekanizmasını arttırmak için kanda iltihap tedavisinde lokal ve genel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden önce antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotik düzenli ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Eğer düzenli kullanıma rağmen apse oluşmuşsa cerrahi operasyonla apsenin boşaltılması gerekmektedir. İyi bir tedavi yapılırsa hastalığın geçmesi mümkündür.
" } ] }