{ "title": "İltihap Hamile Kalmayı Engellermi", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/iltihap-hamile-kalmayi-onler-mi.gif", "date": "19.01.2024 04:40:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İltihap hamile kalmayı engeller mi, üreme sisteminin sağlığını korumak gebe kalmak için oldukça önemli bir etkendir. Üreme sağlığını korumanın ilk basamaklarından biri genital organda oluşabilecek iltihaplanma için erken tanı ve tedavidir. Üreme sisteminde sıkça karşılaşılan iltihap çeşitleri kişiye ciddi anlamda rahatsızlık verebilirken kalıcı hasarlara da yol açabilir. Üreme sisteminde oluşan iltihaplanma nedeni ile infertilite gibi sorunlar açığa çıkabilir.

Hamile Kalmayı Engelleyebilecek İltihap Çeşitleri

Kadınlarda sıkça karşılaşılan iltihaplardan biri vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyona maruz kalan kadınlarda açığa çıkan en yaygın şikâyetler kötü kokulu akıntı, kaşıntı, cinsel birliktelik anında ağrı, idrar yaparken yanma hissi olarak sıralanabilir. Mantar, bakteri ve bazı parazitler vajinal enfeksiyona neden olan faktörlerdir.

Mantara yol açan iltihaplanma özellikle gebelik döneminde, doğum kontrol hapı ve antibiyotik kullananlarda sıkça görülür. Mantar nedeni ile oluşan vajinitlerde beyaz ve peynir kesiği gibi bir akıntı oluşur. Vajinal mantar spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek vajinanın ortamını bozar. Spermin canlı kalma sürecini olumsuz etkiler. Vajinal enfeksiyonların tedavisi oldukça kolaydır. Mantara etki edecek ilaçlar ile sorun kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Yine bakteri nedeni ile oluşan vajinoz olarak adlandırılan iltihaplarda ise kötü kokan ve sarımtırak bir renkte akıntı oluşur. Aynı enfeksiyon erkeklerde de görülebilir, ancak erkeklerde herhangi bir şikâyete yol açmaz. Enfeksiyon kadınlarda üreme sistemini olumsuz etkileyerek sperm hareketlerini kısıtlar. Döllenmeyi önlediği gibi düşük ihtimalini de arttırır. Antibiyotik ile kolaylıkla tedavi edilebilen bir iltihap türüdür.

Klamidya Enfeksiyonları

Klamidya enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan ve oldukça sık rastlanılan bir enfeksiyon türüdür. Klamidya enfeksiyonu kokusuz akıntı, ara kanamalar, cinsel birliktelik anında ağrı gibi şikâyetlere yol açabileceği gib herhangi bir şikâyete neden olmayabilir. Enfeksiyon kontrol altına alınmadığında tüplerde yapışıklık ve tıkanıklığa yol açarak gebe kalmayı engelleyebilir.

Klamidya kadınlarda görülebileceği gibi erkeklerde de ortaya çıkabilir. Peniste akıntı, idrar yaparken yanma hissi gibi şikâyetlere yol açabilir. Kısırlık problemi yaşayan erkeklerin ve kadınların klamidya enfeksiyonu yönünden detaylı incelenmesi gerekir. Hastalığın teşhisi için gerekli tetkikler yapılarak hastalık teşhis edilir ve antibiyotik tedavisine başlanır. Kadınlarda ilerlemiş iltihaplarda laparoskopi yöntemi ile tıkanıklık tespit edilmişse gebelik için tüp bebek tedavisine başvurulabilir.

Bel Soğukluğu

Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşabilen ciddi iltihaplanmalardan biridir. Çoğu zaman herhangi bir belirtiye yol açmasa da akıntı, bel ağrısı ve adet bozukluklarına yol açabilir. Aynı enfeksiyon erkelerde de ortaya çıkabilir. İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı gibi şikâyetlere yol açan iltihap kan yolu ile yayılarak oldukça ciddi problemlere yol açabilir. Kadınlarda tüplerde yapışıklık ve tıkanıklığa yol açarken erkeklerde sperm geçişini engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Hastalık antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilir.

Herpes Simpleks Virüs Enfeksiyonları

Herpes virüsü halk arasında uçuk virüsü olarak bilinmektedir. Genital bölgede ciddi anlamda ağrıya yol açan ülserler gelişir. Erkelerde peniste, kadınlarda ise rahim ağzı ve vajinada görülen ülserler kişiyi ciddi anlamda rahatsız eder. Kas ağrısı, ateş ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Enfeksiyon cinsel yolla bulaşırken nüksetme olasılığı yüksektir. İltihap nedeni ile oluşan ağrılar cinsel birlikteliğin olmasına izin vermez ve dolayısı ile gebelik oluşma ihtimali azalır.

Frengi

Frengi bakteri nedeni ile oluşum gösterir ve hayati tehlikeye yol açabilir. Hastalık diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi cinsel birliktelik ile bulaşır. Antibiyotik tedavisi ile hastalık çoğu zaman kontrol altına alınabilir. Eğer hastalık tedavi edilmezse hastalığa yol açan bakteriler vücutta kalıcı olur. Kısa bir süre sonra genital bölgede yaralar görülür. Oluşan yaralar ateş, saç dökülmesi gibi şikâyetlere yol açabilir. Yine hamile kalmayı engelleyen bir iltihap türüdür. Eşlerin birlikte tedavi edilmesi önemlidir.

Genital Siğiller

Kadınlarda rahim ağzı ve vajinada erkeklerde ise peniste siğiller ortaya çıkabilir. Siğile neden olan iltihaplar vajinanın yapısını bozarak hamile kalmayı imkânsızlaştırabilir. Virüsün bazı çeşitleri rahim ağzı kanserine ya da rahim ağzında doku bozukluğuna yol açabilir. Eğer genital siğil gebelik döneminde gelişmişse rahim ağzını tıkayarak normal doğum olasılığını ortadan kaldırabilir. Genital siğil tedavisi cerrahi işlem ya da siğiller yakılarak bölgeden uzaklaştırılmasını kapsar.
" } ] }