{ "title": "İdrarda İltihap", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/idrarda-iltihap.gif", "date": "22.01.2024 00:38:22", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "İdrarda İltihap, her dönemde oldukça fazla rastlanılan bir durumdur. İdrar yollarında görülen iltihap diğer kişilerde görülme oranına bakıldığında en çok kadınları etkileyen bir rahatsızlık türüdür. İdrar yolu iltihabı görülen kişilerde ağrı ve sızı hissine neden olan bu rahatsızlık genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı durumlarda idrar yolu iltihabı geçmemekte ve bundan dolayı da iltihabın geçmesi için antibiyotik kullanılması gerekmektedir. Tüm yetişkin insanlarda görülebileceği gibi çocuklarda da görülebilen bu rahatsızlık yetişkinlere oranla çocuklarda daha az görülmektedir. Hastalığın teşhisi çok basit olan bir idrar testi ile anlaşılabilmektedir. Görülen bu hastalığın oluşum nedeni olarak bakteriler genel olarak suçlu olarak görülmektedir. Normal şartlarda vücut tarafından kolay bir şekilde atılabilen bu bakteriler bazı durumlar da vücudun savunma mekanizmasını ele geçirerek sistemi alt üst eder ve iltihaplanmanın başlangıcına sebep olurlar.

İdrar Yolu İltihabı Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonun nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.
Bakteriler: Pek çok idrar yolu iltihabı sindirim sistemini etkileyerek bakterilerin meydana gelmesine neden olur. Oluşan bu bakteriler idrarın dışarı atıldığı bölgeye geçiş sağlarsa ve sidik borusuna ulaşırsa iltihaplanmaya sebep olur. Bakterilerin idrar merkezine geçişi genelde anüs aracılığı ile olduğu düşünülür. Yapılan tuvalet temizliği sırasında temizlik sağlanırken tuvalet kağıdının ilk olarak anüse dokundurulup ardında da genital bölgeye dokundurulması, mikropların üretraya geçişini sağlamaktadır. Sağlanan bu geçiş ile üretra da iltihaplanma durumu gerçekleşmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun kadınlarda daha sık görülmesinin sebebi ise genellikle bu olaydan dolayı kaynaklanmaktadır.

Genital Bölge Hijyeni: Doğru bir şekilde uygulanan ve doğru bir şekilde yapılan bir tuvalet temizliği, oluşabilecek muhtemel olan iltihaplanma ve yine oluşabilecek enfeksiyon riskini önemli derecede azaltacaktır. Tuvalet esnasında yapılan temizliğin mümkün olduğu kadar arkadan öne doğru yapılması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan temizlik iltihaplanma riskini en aza indirecektir. Genital bölgenin temizliği tuvalet ihtiyacının olmadığı zamanlarda da düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Tuvalet temizliği için uygun bulunan genital bölge için kullanılabilecek sabunlar ya da jeller tercih edilmelidir. Genital bölge için yapılacak temizlik dışında bölge için terleme yapmayacak pamuklu iç çamaşırlarının giyilmesi de oldukça önemlidir. Eğer günlük hayatta ped gibi kozmetik malzemeler kullanılıyor ise bunlar sürekli değiştirilmeli bölgeye ıslaklık hissi verilmemelidir. Alınması gerekli olan bu tür önlemler alınmaz ise idrar yollarında oluşacak olan iltihaplanma kaçınılmaz olacaktır.

Böbrek Taşları: İdrar yollarında görülen tıkanmalarda iltihaplanmalara neden olmaktadır. İdrar yollarında görülen bu tıkanmaların en bilindik olanı ise böbrekte oluşan taşlardır. Böbrek taşları göründükleri kadar küçük ve hasar vermeyen maddeler değillerdir. Taşların bölgede oluşması halinde bakterilere yol açarlar ve oluşan bu bakterilerin üremelerini sağlayarak onlara yaşam alanı sağlanır. Çocuklarda ve bebeklerde böbrek taşı oluşumunun görülmesi oldukça olağan bir durumdur.

Mesanenin Tam Anlamı ile Boşalmaması: Eğer kişi tuvalet ihtiyacını karşılarken bu durumu tamamen yapamaması veya idrarın idrar torbasında bekletilmesi idrar yollarında oluşabilecek olan iltihaplanma riskini arttırır.

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri Nelerdir?
" } ] }