{ "title": "Gebelikte İltihap", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/gebelikte-iltihap.gif", "date": "21.01.2024 03:43:40", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Gebelikte iltihap, gebelik dönemi bazı sıkıntılar ile seyreden bir süreçtir. Bu dönemde anne adaylarının bağışıklık sistemi daha zayıf oluğu için bazı hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir. İltihabi hastalıklar da yakalanabilecek hastalıklar arasındadır. Gebelik döneminde en sık karşılaşılan iltihap hastalıkları idrar yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı olabileceği gibi çok sık karşılaşılmayan ancak oluştuğunda oldukça ciddi etkileri olan iltihaplara da rastlamak mümkündür.

Sistit: Sistit idrar yolu iltihaplanması olarak tanımlanabilir. İdrar yaparken yanma hissi, sık sık idrar yapma isteği, idrar yaparken ağrı, kasıklarda ağrı gibi belirtiler verebilir. Tanı için kültür ve idrar tahlili yapılır. İdrarda teşhis edilen faktöre bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanır. Gebelik döneminde oluşabilecek sistit eğer zamanında tedavi edilmezse böbrek iltihabı gelişme olasılığı artar. Tedavi için antibiyotik ve bol sıvı tüketimi tavsiye edilir.

Soğuk Algınlığı ve Grip: Gebelik döneminde zayıflayan bağışıklık sistemi nedeni ile soğuk algınlığı ve grip rahatsızlığına sıkça rastlanabilir. İltihaba neden olan virüs solunum yolu aracılığı ile burun ve bronşlara konumlanır. 3 günlük bir kuluçkadan sonra ateş başlar. İlk gün ateş ile şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kuru öksürük ve kas ağrısı oluşabilir. Gebelikte grip salgınından korunmak için gebeliğin 2-3. Döneminde grip aşısı tavsiye edilebilir. Basit soğuk algınlığı ile ateş yükselmesi yoksa rahatsızlığın kendiliğinden geçmesi beklenir. Bol sıvı ve C vitamini tüketimi ve hijyene dikkat ederek sorun kontrol altına alınabilir.

Genital Siğil: Genital siğil gebelik döneminde hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Daha önceden genital siğil problemi varsa ve tedavi edilmişse gebelik döneminde siğilin tekrarlama olasılığı yüksektir. Gebelik döneminde lezyonlar yaygın bir şekilde görülmüşse normal doğum olasılığı azalarak doğum sezaryen ile yapılabilir. Genital siğil cinsel yolla bulaşabilen bir enfeksiyon türüdür ve kendi etrafına yayılma olasılığı çok yüksektir. Siğil HPV adlı bir virüsü nedeni ile oluşur. Tedavisi için kriyoterapi, triklor asetik asit, lazer gibi seçenekler uygulanabilir.

Herpes İnfeksiyonu: Yapı olarak içi sıvı dolu kabarık lezyonlardır. Lezyonlar ağrı ile seyreder. Tüm gebelerin %1'inde görülme olasılığı vardır. Tanı için lezyon kültere edilir. Kültür testi en etkili tanı yöntemidir. Hastalık gebelik döneminde oluşmuşsa anneden kan alınarak antikor durumuna bakılır. Gebelikte oluşan herpes virüsü anne karnındaki bebeği de etkiler. Yeni doğan bebekte enfeksiyon oluşma olasılığı %50 civarındadır. Anne karnındaki bebeğe enfeksiyon plasenta yolu ile bulaşabilir. Virüse maruz kalan bebeklerde erken doğum, rahim içi gelişme geriliği gibi sıkıntılar yaşanabilir. Gebeliğin son üç ayında enfeksiyon teşhis edilmişse doğum kanalında olası bulaşmayı önlemek için sezaryen tercih edilir.

Mantar: Candidiasis adlı mantar türünün gebelik döneminde gelişme olasılığı çok yüksektir. Bir tür vajinal enfeksiyondur. Gebelik dönemi enfeksiyon için bir nedendir. Cinsel birliktelik anında ağrı, kaşıntı, yanma hissi, kokusuz akıntı, deride şişlik ve kızarıklık belirtiler arasında yer alır. Tanı muayene ile kolaylıkla konulabilir. Mantarı engellemek için krem, şampuan ve tabletler önerilmelidir. Tedavide eş tedavisi önemlidir ve mantarın tekrarlama olasılığı çok yüksektir.
" } ] }