{ "title": "Diş İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/dis-iltihabi-97.jpg", "date": "20.01.2024 06:10:51", "author": "nupelda esen", "article": [ { "article": "Diş iltihabı, diş etine bakan komşu diş eti bölgelerinde bakteri plağının birikmesiyle oluşmaktadır. Eğer ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilmezse bakteri plakları, diş etinde çekilmelere ve kanamaya neden olurlar. Bakterilerin dişler üzerinde birikmesine neden olan kötü ağız hijyeni sürdürülürse bu plak içerisinde zararlı bakterilerin sayısı artar. Bu artışta kemikte erimeye sebep olabilir. Bakterilerdeki artış, iltihabın dişin dışına ve kök uzundan etrafa doğru yayılmasına neden olur. Bu sırada şiddetli ağrılar oluşur. Daha sonra yüzde şişlik olacak kadar iltihap yayılabilir. Bu yayılma sırasında etrafındaki dokulara hasar verir ve çene kemiğini eritmeye başlar.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?
İyi bir ağız bakımı ile hem diş plaklarının birikimi engellenir hem de diş taşlarının oluşumu engellenmiş olur. Hastalığın başlangıç döneminde diş taşı temizliği, dişleri parlatma ve iyi bir ağız bakımı için oral olan hijyen eğitimi yeterli iken, hastalık ilerledikçe bu işlemlere ilave olarak kök yüzeyi kazıma, düzleştirme, cerrahi işlemler ve diş eti çekilmesine kadar süreçler izlenmektedir. Diş kayıplarının en önemli sebebi çürükler değil diş eti hastalıklarıdır. Bununla birlikte diş iltihabı ile kalp ve damar hastalıkları arasında çok yakın bir ilişki vardır. İyi bir ağız hijyeni, sağlıklı diş ve diş etleri daha birçok hastalığa sebep olmadan buna engel olmanız gerekir. O nedenle dişlerimizi günde 2-3 kez fırçalamak, diş ipi kullanmak ve en az 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gitmeniz gerekir.

Diş İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tedavide öncelikle kanal tedavisi yapılır. Çürükler temizlenip dişin sinirinin olduğu yere ulaşılır. Daha sonra dişin içerisinde birikmiş olan iltihap dışarı çıkarılır ve böylece ağrıları oluşturan basınç ortadan kalkmış olur. Kanal içerisinde bulunan doku artıkları temizlendikten sonra kök ucundaki iltihabın daha kolay dışarı çıkabilmesi için kök ucuna kadar ulaşılması hedeflenir. Kökün uzuna kadar diş kanalı genişletilmelidir. Bu işlem hem iltihabın kolay dışarı çıkmasını hem de bakterilerin yerleştiği kanal duvarlarının temizlenmesini sağlar. Birkaç seans sonra kanal içerisindeki bakteriler yok edilmeye ve iltihap azaltılmaya çalışılır. İltihabın oluşması durdurulduktan sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle kök ucuna kadar doldurulur. Üzerine geçici bir dolgu yapılarak bir süre beklenir. Birkaç haftalık beklemenin ardından üst dolgu yapılarak tedavi sona erer.
" } ] }