{ "title": "Diş İltihabı İçin Antibiyotik", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/dis-iltihabi-icin-antibiyotik.gif", "date": "19.01.2024 09:42:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Diş iltihabı için antibiyotik, diş iltihabı ağız içinde oluşan bakteriler nedeni ile ortaya çıkan bir sorundur. Diş iltihabını geçirmek için antibiyotik kullanımı oluşan yaraların ve sorunların iyileşmesi için başvurulan yöntemlerin başında gelir. Diş iltihabı diş köklerini, dişetlerini ya da ağız içi dokuları sarmalayarak bakterilerin artmasına yol açar. Dişeti apseleri ise dişlerden bağımsız olarak yalnızca dişetlerinde oluşum gösterebilir.

Diş İltihabı Neden Olur?

Diş iltihabı özellikle çürük dişlerde bakterilerin artması ve çevre dokuların aşınması nedeni ile oluşur. Oluşan bakteriler diş etlerinde şişmeye yol açabilmektedir. Diş hekimleri çürük dişin tedavisine başlamadan önce oluşan şişliğin giderilmesi ve operasyon yapılacak alanda biriken bakterileri temizlenmesini sağlamak için antibiyotik tedavisi uygun görebilir.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihabında en belirgin semptom dişte oluşan sürekli ağrı ve zonklamadır. Beraberinde şişlik, morarma ve boyun bölgesine kadar inen bir ağrıya yol açabilir. Ağrının boyutu bir şey yerken ya da içerken, sıcak ya da aşırı soğuk gıdaların tüketiminde artabilir. Aynı zamanda dişlerde oluşan iltihap ciddi anlamda ağızda kötü kokuya yol açabilir.

Diş İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş iltihabının başlıca nedenlerinden biri ağız içinde oluşan bakteriler olduğu için başvurulacak ilk yöntem antibiyotik tedavisidir. Bakteri nedeni ile uygulanan antibiyotik tedavisinde Metronidazole, Amoxicillin ve Clindamycin gibi antibiyotikler tercih edilir. Fakat antibiyotikler kişiye farklı tedavi seçeneği sunacağı için bilinçsiz bir şekilde kullanılmamalı mutlaka doktor reçetesi ile kullanılmalıdır.
" } ] }