{ "title": "Diş Eti İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/dis-eti-iltihabi.gif", "date": "21.01.2024 17:12:41", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Diş eti iltihabı, İnsan vücudun da ve yer yüzündeki hemen hemen bütün canlıların, vücudundaki sindirimin, ilk olarak başladığı organdır dişler. İnsan sağlığı ve için diş sağlığının önemi çok büyüktür. Sağlıksız dişler kişilerin hem fiziksel görünüşlerini ve de sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğinden günlük hayatlarındaki yaşam kaliteleri çok düşüktür. Diş rahatsızlıkları, zaman içinde daha başka ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Diş eti iltihabı neden oluşur?

Diş çene kemiğimize lifler ve sinirlerle de damağımıza bağlıdır. Çürük olan dişlerde olduğu gibi, çürük olmayan dişlerde de diş eti iltihabı görülme olasılığı vardır. Dişlerin üzerinde dental plak adı verilen tabakanın oluşması önlenmezse zamanla bu plak içinde yaşayan bakteriler diş eti iltihabına neden olur. Diş eti iltihabının başladığı ilk döneme gingivitis adı verilir. Bu dönemde fark edilerek hekime baş vurulursa oluşmuş olan bakteri plağı temizlenerek dişlerin eski sağlığına kavuşturulması mümkün olur.

Diş eti iltihabının tedavi edilmemesi halinde sonuçları nelerdir?

İlk dönemlerinde tedavi edilmeyen bakteri plağı ağızdaki kalsiyumla birleşerek diş taşlarına dönüşür. Diş taşları ise iltihabın artarak çene kemiğine kadar ulaşmasını sağlar. Bu dönem genellikle ağrısız olduğundan hastanın fark etmesi pek mümkün olmaz. Çene kemiğine ulaşan iltihap, dişlerin sallanmasına hatta çürüksüz dişlerin dahi kaybedilmesine yol açar.

Çene kemiğine kadar ilerlemiş diş eti iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

Çene kemiğine kadar ilerlemiş iltihabın tek tedavisi periodantal cerrahi ile mümkündür. Cerrahi müdahalenin başarılı olması ise ameliyat sonrasında ağız bakımı ile alakalıdır. Ağız bakımı iyi yapılmadığı takdirde başlanan yere geri dönülmesi çok yüksek bir ihtimaldir.
" } ] }