{ "title": "Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/bogaz-iltihabina-ne-iyi-gelir-3021.jpg", "date": "18.01.2024 23:43:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğaz iltihabına ne iyi gelir, farklı hastalıklarda da olduğu gibi boğaz iltihabı da kendini bazı belirtiler ile gösterebilir. Baş ağrısı, boğaz ağrısı, boyun ağrısı, ateş, halsizlik, yutkunmakta güçlük yaşamak, bademciklerde şişlik, ağız kokusu boğaz iltihabı ile ortaya çıkabilecek şikâyetler arasındadır. Boğaz iltihabı vücutta artma eğilimi olan mikroplar nedeni ile ortaya çıkabilir. Boğaz iltihabına neden olan mikroplar vücut direncini kırarak beslenme bozukluklarına da neden olabilir.

Boğaz iltihabı için tedaviye başlamadan önce iltihaplanmaya yol açan mikrobun türü belirlenmelidir. Mikrobun türü tespit edildikten sonra belirlenene mikroba karşı direnci arttıracak uygun bir tedaviye başlanmalıdır. Bazı durumlarda uygulanan antibiyotik tedavisine rağmen hastalık kontrol altına alınamaz. Bu gibi olasılıklarda cerrahi işlem düşünülebilir. Cerrahi işleme başvurmak için iltihaba neden olan mikrobun boğazda yapı bozukluğuna neden olması gerekir. Eğer mikrop boğazlarda herhangi bir yapı bozukluğuna neden olmuşsa cerrahi işlem kaçınılmaz olur.

Hastalığın iyileşme sürecini kısaltmak ve açığa çıkan belirtileri hafifletmek için evde de doğal bitkiler ile tedaviye destek olunabilir. Evde rahatlıkla hazırlanabilecek doğal kürler sayesinde hastalığın iyileşme süreci kısaltılabilir.

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?

Zerdeçal: Zerdeçalın iltihap kurutucu özelliğinden yararlanılarak boğaz iltihabına karşı önlem alınabilir. Zerdeçal gargara suyu olarak kullanılabileceği gibi boğaz iltihabına karşı çay şeklinde de kullanılabilir. Zerdeçal çay şeklinde tek başına içilemese içine bal ve limon ilave edilebilir.

Süt: Gece uyumadan önce 1 su bardağı ılık sütün içine 1 kahve kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı kadar karabiber ilave edilerek içilirse boğaz iltihabına faydalı olur. Karışım gece boyunca rahat uyunmasını sağlar.

Adaçayı: Adaçayının boğazlarda oluşan mikropların artmasını engelleyici bir etkisi vardır. Aynı zamanda boğazlarda iltihap nedeni ile ortaya çıkan ağrı ve tahrişi de giderici etki sağlar. Adaçayı hem gargara hem de çay olarak içilebilir. Günde 2 su bardağı adaçayı içerek boğaz iltihabı hafifletilebilir. Adaçayı emziren ve gebeler için uygun bir çay değildir.

Tarçın Çayı: Tarçın yine mikropları engelleyici etki sağlayan bitkilerden biridir. Tarçın çayı içmek boğazdaki ağrıya, şişkinliğe ve iltihaba karşı iyi gelir. Tarçın çayı için bir su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığından biraz az toz tarçın eklenerek 5 dakika kadar demlenmelidir. Çayın demlenme süreci tamamlandığında tarçın çayı hazır olacaktır. Limon ve bal ilavesi yapılarak tüketilebilir.

Sarımsak: Sarımsak doğal bir antibiyotiktir ve boğaz ağrısına karşı iyi gelir. 2 diş sarımsak bölünerek ağızda emilir. Eğer emilerek tüketildiğinde çok acı geliyorsa sarımsak çay şeklinde hazırlanarak da içilebilir. 1 su bardağı suya 4 diş sarımsak eklenerek 7-8 dakika kısık ocakta kaynatılır. Ardından süzülerek ılıması beklenir. İçine 1 çay kaşığı karabiber eklenerek tüketilebilir.

Bal ve Limon: 1 su bardağı su kaynatılarak ılımaya bırakılır. Ilıyan suya 1 kahve kaşığı süzme bal ve limon ilave edilerek içilir. Günde 4-5 defa hazırlanarak içilebilir.

Kuru Soğan ve Zeytinyağı: 1 yemek kaşığı zeytinyağı tavada ısıtılır. Kuru soğanlar rendeden geçirilerek ısınan yağda ölene kadar kavrulur. Temiz bir tülbent uzunlamasına birkaç kat katlanır. Kavrulan soğanlar tülbentte yerleştirilip boğazlara sarılır.

Bitki Çayları: Kekik, kuşburnu, böğürtlen, ıhlamur gibi bitkilerde boğaz iltihabına karşı faydalıdır. Herhangi bir bitki çay şeklinde hazırlanıp içilirse boğaz iltihabına iyi gelir. Tercih edilen bitkiden 5 su bardağı kaynar suyun içine bir tutam atılır ve 1 saat kadar demlendikten sonra içilmeye başlanır. Hazırlanan kür gün boyunca normal su yerine içilebilir.
" } ] }