{ "title": "Bebeklerde Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/bebeklerde-orta-kulak-iltihabi.gif", "date": "21.01.2024 16:13:50", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Orta Kulak İltihabı, Bebeklerde ve çocuklarda orta kulak iltihabı genellikle görülebilecek rahatsızlıklardandır. Bebeklerde orta kulak iltihabı geçici bir rahatsızlık olduğu gibi kalıtsal olarak da görülebilir. Bebek ve çocuklarda genellikle geçirilmiş bir soğuk algınlığı rahatsızlığından sonra ortaya çıkar. Burun arkası ile kulak arasındaki yol, geçirilen bir soğuk algınlığı rahatsızlığından dolayı kapanır ve orta kulak hava almaz hale gelir. Sonrasında oluşan bakteriler bu bölgeye yerleşir ve mikrop kapar. Bu olayın sonucunda orta kulak iltihabı yaşanır. Orta kulak iltihabının en çok görüldüğü aylar kış aylarıdır, bu rahatsızlık kış aylarının soğuğundan etkilenen çocuklarda yüksek seviyede görülür.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bebekler kulaklarında başlayan bu ağrıları ağlayarak, kulaklarını ovuşturarak belli etmeye çalışırlar. Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavi edilmezse kulak zarı patlayabilir.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Hastalığı Neden Olur?

Bebeklerde orta kulak iltihabına genellikle çeşitli virüsler ve bakteriler yol açar. Bazı zamanlarda bebekte bulunan bir alerjik durumda bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Diğer bir yandan da bebeklerin geçirmiş oldukları gribal bir üst solunum yolları hastalığı ve bu hastalık süresinin uzaması da etkilidir. Bebeklerin sırt üstü yatarken ki pozisyonda beslenmeleri de orta kulak iltihabı rahatsızlığına yol açabilir.

Bebek ve çocuklarda orta kulak iltihabı geçici olabildiği gibi kalıcı kronik de olabilir. Akut orta kulak iltihabı geçici olarak nitelendirilmektedir ama bu geçici süre orta kulak iltihabında 3 ayı geçer ve daha uzun sürüyorsa bebeklerde ve çocuklarda kronik orta kulak iltihabı hastalığı söz konusu olabilir. Aynı zamanda kronik orta kulak iltihabı yaşayan çocuk ve bebeklerde diğer çocuklara nazaran gözle görülür bir seviyede daha sık burun-boğaz enfeksiyonu oluşur.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Hastalığından Korunum Yolları

Korunma yollarından en önemlisi bebeğin doğduktan sonra mutlaka 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesidir. Orta kulak iltihabı rahatsızlığına yakalanıp geçiren bebeklerde ve çocuklarda tıbbi bakım oldukça önemlidir ve iyi dinlendirilmelidir. Bu rahatsızlık süresince bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmemeli ve içilen ortama bebek sokulmamalıdır.

Bebeğin kulağına su kaçmamasına dikkat edilmeli ve soğuk almaması sağlanmalıdır. Kışın soğuk havalarda bebeğin başı ve kulakları sıcak tutulmalıdır. Bebek soğuk algınlığına yakalanmışsa ve burun tıkanıklığı yaşıyor ise burun açıcı spreylerde kullanılabilir. Bu rahatsızlık sırasında bebeğe uygulanacak her türlü tıbbi tedavi ve ilaç alımı hekim onaylı ve hekim kontrolünde olmalıdır. Bu rahatsızlığın belirtileri fark edildiği anda bebeği bir hekime göstermekte fayda vardır. Orta kulak iltihabı geçiren çocuk veya bebek sesinize yanıt vermiyorsa eğer işitme kaybı yaşıyor olabilir. İşitme kaybı ya da bebeğin kulağında akıntı gibi başka durumlarda oluşuyorsa hekime göstermek yapılacak en doğru harekettir. Bebeğin kulağındaki akıntı devam ederken bebeğin kulağının üzerine yatması engellenmeli ve bebeğin ağrısını dindirmek için kulağına sıcak bir bez veya havlu konulmalıdır.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebek ve çocuklarda orta kulak iltihabı tedavisi ortalama 7-10 gün arasındadır. Bir anda ortaya çıkan bu rahatsızlık hekim gözetiminde kontrol edilmelidir. Bakteri ve virüs gibi şeylerin oluşumunu engellemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Hekim tarafından kullanımında bir sakınca görülmezse eğer kulak damlası da hastaya verilir ve ağrıyı yaşamaması için çocuğa veya bebeğe ağrı kesici iğnelerde hekim tarafından önerilebilir. Bebek ve çocuklarda sık sık orta kulak iltihabı hastalığı görülüyorsa hastaya alerjik tedavide uygulanabilir. Bu tedavilerde sonuç vermezse eğer hasta olan bebeğe veya çocuğa küçük bir operasyonla cerrahi bir müdahalede de bulunulabilir.
" } ] }