{ "title": "Bebeklerde Kulak İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/bbeklerde-kulak-iltihabi.gif", "date": "19.01.2024 23:22:47", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Bebeklerde kulak iltihabı sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bebekler dış dünyadan gelen mikroplara karşı henüz yetişkinler kadar bağışıklık kazanmadıklarından dolayı bu etkenlere karşı daha açık ve savunmasız durumda olmaları bu rahatsızlıkların meydana gelmesinde birincil etken olarak karşımıza çıkıyor.

Bebeklerde görülen kulak iltihabı sorunlarının büyük bir çoğunluğunun orta kulak iltihabı olduğunu görebilmek mümkündür. Bu rahatsızlıkta bebeklerin orta kulağının boşluğunda sıvı dolumunun sonrasında alanın mikrop kaplaması söz konusu olmaktadır. Bu tür iltihaplanmaların bebeklerde genel olarak 6 ay ile 2 yaş arasında daha fazla görüldüğü saptanmakla beraber bu yaş aralığında bebeklerin bağışıklık sisteminin de tam anlamıyla gelişmediğini görebilmek mümkündür.

Bu durum bebeklerin özellikle üst solunum yollarında meydana gelebilecek hastalıklara karşı da savunmasız hale gelmesi anlamına gelmektedir. Bu sırada bebeklerde boğaz ve orta kulaklar arasında bulunan östaki borusunun kısa ve yumuşak bir doku halinde bulunduğunu görebiliriz. Bu durumda da bebeklerin boğazında yerleşen mikropların da östaki borusu aracılığı ile yukarı çıkarak kulak iltihabına yol açması söz konusu olabiliyor.

Bebeklerde Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Bu belirtileri gösteren bebeğinizin bir doktora görünmesi gerekir. Bu rahatsızlığı ciddiye almamanız ve tedavi ettirmemeniz durumunda bebeğinizin ilerleyen aşamalarda işitme kaybı yaşaması söz konusu olabileceği gibi kulak zarının düzelmemesi gibi sorunlarla da karşılaşması söz konusu olabilir.
" } ] }