{ "title": "Bağırsak İltihabı", "image": "https://www.iltihap.gen.tr/images/bagirsak-iltihabi.gif", "date": "19.01.2024 21:44:57", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "
Bağırsak iltihabı tıp dünyasında karşılaşılan en karışık rahatsızlıklardan biri olarak tanımlanmaktadır. Bunun sebebi ise bağırsaklarda bulunan ince zarın pek çok olumsuz faktör etkisi ile özelliğini kaybederek bozulması durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu oluşumun başlıca sebebi ise vücuda giren mikroplar ve zehirli kimyasal maddeler olarak görülüyor.

Sağlıklı bir kişinin bağırsağında normal olarak yaşam için havaya gereksinim duyan ve havasız ortamlarda yaşayabilen bakteriler bulunuyor. Normalde bu bakteriler arasında herhangi bir geçimsizlik durumu söz konusu değildir. Ancak bazı sebeplere bağlı olarak bu bakterilerden bir kısmının bağırsağın iç zarına zarar vererek iltihap oluşumuna sebep olduğunu söylemek mümkündür.

Çocuklarda büyüklere nazaran daha fazla meydana geldiği bilinen bu sağlık sorununun özellikle yaz mevsiminde ve sonbahar aylarında bağırsaklarda meydana gelen bu rahatsızlıkta bir artış olduğunu görebilmek mümkündür. Bu mevsimlerde meydana gelen çocuklardaki bu rahatsızlığın sebebi olarak da yanlış beslenme görülebiliyor.

Bağırsak İltihabının Oluşma Neden Olur?
Bağırsak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak İltihabı Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın teşhisi sırasında hastanın doktor muayenesine gitmesi gerekir. Bu muayene sırasında hastanın doktoruna şikâyetlerini tam ve doğru bir şekilde anlatması büyük bir öneme sahiptir. Bu belirtileri gören doktorun bazı testler yaptırması gerekmektedir. Bu testlere genel olarak bakıldığı zaman klonoskopi, endoskopi, tam kan tahlili de yapılması gereken testler arasında yer almaktadır. Ayrıca laboratuvarda dışkı incelenmesi de gerekebilmektedir. Dışkıda gizli kan tespit edilmesi ve vücutta iltihaba sebep olan durumun sürecinin değerlendirilebilmesi için sedimantasyon testlerinde gerekebilmektedir.

Oluşum sebebine bağlı olarak bağırsak iltihabı tedavisine başlanabilir. Uygulanan ilaç tedavisinin de kademeli olarak gerçekleştirildiğini görebilmek mümkündür. İlaç tedavisi uygulanırken ilk amaç iltihabı oluşturan nedenleri baskı altına almak olmaktadır. Mesela ishal görülüyorsa mineral kaybının önlenmeye çalışılması için ona göre bir ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bunun için de ilk olarak yan etkisi az olan ilaçlar kullanılmaktadır. Daha sonraki adım ise bağışıklık sisteminin vermesi gereken tepkiyi artırarak daha çabuk iyileşme sağlamaya çalışmak olacaktır.
" } ] }